Agenda

Deze agenda wordt steeds aangevuld met nieuwe activiteiten, leuke cursussen of arrangementen. Scrol naar beneden voor de dichtstbijzijnde datum.

Agenda  2022-2023

In deze agenda vindt u activiteiten en cursussen speciaal voor individuele inschrijvingen.  Bij 8 aanmeldingen gaat de activiteit meestal door. Voor groepen kan uiteraard op maat en tijd afgestemd worden. Kijk voor ideeën bij ons complete aanbod van activiteiten of, voor een compleet dagje uit, bij arrangement ideeën.

Workshop gezonde tussendoortjes

zaterdag 27 januari 2024

Tussendoortjes kun je het beste zoveel mogelijk vermijden en als je volwaardig eet en gezond bent zijn tussendoortjes eigenlijk helemaal niet nodig, maar áls je dan toch plotseling behoefte hebt aan een tussendoortje, en dat heeft eigenlijk bijna iedereen, laten we dan zo gezond mogelijk maken.
Je gaat aan de slag met enkel het zoet van vruchten, groenten of zoete meelsoorten en bakt samen met de andere deelnemers de heerlijkste tussendoortjes die bijdragen aan een gezonde darmflora, een mooi gewicht en veel positieve energie.
Aan het eind gaan we samen aan tafel voor een high tea waar je lichaam u tegen zegt.

Tijd: 14.00u
Duur: ca. 3u
Prijs: 35,00 pp (incl. welkomstdrankje, een high-tea en de recepten mee naar huis)

Boek hier je workshop gezonde tussendoortjes 

De tuin in

vrijdag 19 januari 2024

Wil jij eens meemaken hoe het is om als vrijwilliger te werken bij Sprankenhof? Dan is deze activiteit een leuke kans voor jou om het eens uit te testen. Deze dag krijg je eerst uitleg over het hoe en waarom en ga je daarna mee de tuin in om te ervaren hoe het in de praktijk in zijn werk gaat. Je gaat (dit is afhankelijk van het weer) bijvoorbeeld meehelpen met het snoeien, het oogsten en/of het wieden. Weer of geen weer, het gaat in ieder geval altijd door.
Je kunt meteen in gesprek met de mensen achter Sprankenhof én met de vrijwilligers die hier al volop actief zijn. Als we klaar zijn met het werk in de tuin nemen we samen nog een kop lekkere soep met ingrediënten uit de tuin.

Tijd: 10.30u
Duur: ca. 2,5 uur
Prijs: natuurlijk gratis 🙂
Het is fijn als je je even aanmeld via mail, telefonisch (013 5116494) of in de winkel, dan hebben we voldoende gereedschap klaarliggen en is er genoeg soep voor iedereen.
En mocht je deze ochtend niet kunnen, laat het ons weten, dan plannen we in de middag nog een extra moment of kiezen we nog een andere dag.

BIObollen festijn

30 december 2023

Kom gezellig even langs voor een zakje oliebollen, ze worden speciaal voor jouw gebakken.
Tijd: 11.00-13.00u
Prijs: 1-tje om te proeven gratis, voor mee naar huis: 5 voor 4,75

Biorelease

Maand januari tot en met april in 2024

Een serie van 10 bijeenkomsten ter vergroting van je lichaamsbewustzijn. Heb je het gevoel dat je steeds gehaast bezig bent, krijg je te veel prikkels binnen op een dag? Met behulp van lichaamsoefeningen en massages leer je in deze cursus voelen hoe je spanning in je lichaam vasthoudt en hoe je meer aanwezig kunt zijn in je lijf. Hierdoor kun je je beter ontspannen en wordt je vitaliteit en je levensplezier vergroot.

Datums:
Dinsdag 16 en 30 januari
Dinsdag 6 en 20 februari
Zondag 3 maart en dinsdag 12 en 26 maart
Dinsdag 9 april
Zondag 14 april
Dinsdag 23 april.
Tijd:
dinsdag van 19.30 tot 22.30u
zondag van 9.30 tot 15.00u
Prijs: 360,00 (breng je iemand mee dan betaal je zelf 30 minder)
Begeleiders: Cora Rooijakkers en Annie Rutten
Klik hier voor meer informatie
Meld je hier aan voor de cursus

* Bij minder aanmeldingen wordt de cursus in Tilburg gegeven

Kinderactiviteit rondom het sinterklaasfeest

zaterdag 25 november en 2 december

Zin in weer een leuke activiteit in en rondom de pluktuin? *
Meer info volgt zodra Sinterklaas in het land is, maar het is gegarandeerd weer een super leuke activiteit met veel leuke doe-spelletjes en allerlei weetjes over de pluktuin in deze tijd van het jaar.

Beide dagen kun je starten tussen 11.00 en 16.00 uur
Duur: ca: 1 uur
Prijs: 4,50 pp (ook voor volwassenen)
Kinderen tot 2 jaar mogen gratis meedoen
* Bij slecht weer spelen we deze keer binnen.

Workshop gezonde borrelhapjes

zaterdag 18 november 2023

Naar de feestdagen toe gaan we aan de slag met gezonde borrelhapjes. Borrelen kan soms best lastig zijn als je eigenlijk niet te veel wilt eten. Wat zet je dit jaar op tafel om ervoor te zorgen dat je darmen niet al te veel van streek raken en je gezellig mee kunt borrelen met de rest van je gasten.
Je gaat zelf met de andere deelnemers aan de slag en daarna aan tafel, want aan het eind geniet je van een heerlijke borrelplank die jemet een gerust hart mag wegwerken.

Tijd: 14.00u
Duur: ca. 3 uur
Prijs: 35,00 pp (incl. welkomstdrankje, een aangeklede borrel en de recepten mee naar huis)
Aanmelden voor de workshop gezonde borrelhapjes

Cursus moestuinieren

Eerste lesdag start in november 2023

In deze vierdelige workshopreeks van stichting Velt krijgt u de perfecte voorbereiding om nadien zelf met succes aan de slag te gaan in de moestuin. Tijdens deze cursus leert u de kneepjes van ecologisch moestuinieren. U krijgt tal van tips over bodemzorg en u ontdekt hoe u aan vruchtwisseling en gewasbescherming kan doen. Verschillende Velt-lesgevers, elk met hun eigen specialisme, stomen u helemaal klaar om er een fantastisch moestuinseizoen van te maken. Voor mensen die een moestuin willen beginnen of mensen die al een moestuin hebben maar meer willen weten over ecologisch moestuinieren.

Cursusdata:
theorieles 8 november 2023 > 19.30-21.30u
theorieles 23 november 2023 > 19.30-21.30u
praktijkles 23 maart 2024 > 9.30-12.30u
praktijkles 6 april 2024 > 13.30-16.30u
Kosten: 90 pp (bij veltlidmaatschap 60 pp)
Locatie: Sprankenhof
Lesgevers: Eric van Ooijen en Karien van Rijst
Klik hier en meld u aan via stichting Velt voor de cursus moestuinieren

Trollen Speurtocht

Herfstvakantie van 18 tm 28 oktober

In de herfstvakantie kun je speuren naar trollen. Tijdens deze speurtocht wordt je verrast met iedere keer weer de meest wonderlijke tuinwezentjes en leer je de tuin in de herfst kennen.

Start: tussen 11.00 en 16.00u
Prijs: 4.00 pp (ook voor de volwassen)
Kinderen tot 2 jaar mogen gratis meedoen

Workshop jams en chutney (vol)

zaterdag 16 september 2023

Onverwachte smaakcombinaties! Een leuke workshop waar u leert hoe u jams en chutneys maakt. U gaat bijzondere jams maken waarbij we fruit combineren met kruiden en chutneys in combinatie met noten, kruiden, of misschien wel rozen, alles afhankelijk van wat de tuin ons op die dag brengt.
Het is ca. 3 uur, je krijgt een welkomstdrankje terwijl je kennis maakt met de andere deelnemers, gaat zelf de ingrediënten oogsten, aan de slag in de keuken en aansluitend samen aan een lange tafel voor een lunch met al het zelfgemaakte lekkers (incl. 3 zelfgevulde potjes plus recepten mee naar huis)

Tijd: 11.00u
Duur: ca. 3u
Prijs: 35,00 pp
Helaas deze cursus is volgeboekt

Oogstdiner (2)

zaterdag 9 september 2023

De kok zet het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam en geest. Dit diner van boer en kok brengt lekker eten, mooie verhalen en passie waar u als gast van mag genieten.
Het diner is onderdeel van het project Biologische Dynamische Tuindineren. Veel gasten lieten daar vorig jaar al weten genoten te hebben. Dit diner wordt twee keer gehouden, ook op 1 september (een stukje verder naar onderen in deze agenda).
Tijd: 15.30 uur welkom, 16.00u rondleiding, diner 17.00 uur
Duur ca. 3.5u
Prijs: 49,50 pp
Boek hier een oogstdiner voor u en wellicht uw vrienden

Opendag Sprankenhof

zondag 3 september 2023

Deze dag pakken we uit met heel veel activiteiten. Een programma voor jong en oud! en natuurlijk lekker gluren achter de schermen.
klik hier voor al wat meer informatie

hArt expositie

2 tot 30 september 2023

Op zaterdag 2 september opent het Udenhoutse kunstenaarscollectief hArt om 14.00 uur
haar expositie VERBINDING De expositie duurt van 2 t/m 30 september en vindt zowel in binnenruimtes als buiten in de tuin plaats. Is Sprankenhof op zich al de moeite van een bezoek waard vanwege de mooie pluktuin, de heerlijke biologische groenten en gezellige theetuin, nu kunt u zich daarnaast ook nog eens laten verrassen door een kleurrijke diversiteit aan kunstvormen. Wees van hArte welkom! Toegang is gratis.

Zie hier de aankondigingsflyer

Wie en wat is hArt? Flyer hArt
6 Udenhoutse kunstenaars die vanuit verschillende disciplines werken hebben gezamenlijk
de krachten gebundeld met als doel zich samen sterker te kunnen positioneren dan wanneer
ieder voor zich alleen een weg moet zien te banen in de wereld van de kunst. Dit alleen al
inspireerde hen om op hun eerste expositie de titel VERBINDING te plakken.
Het collectief bestaat uit:

Oogstdiner (1)

vrijdag 1 september 2023 (is samengevoegd met 9 september zie zaterdag 9 september)

De kok zet het werk van de boer voort in de keuken. Dat geeft verrassende gerechten vol levenskracht, voedend voor lichaam en geest. Dit diner van boer en kok brengt lekker eten, mooie verhalen en passie waar u als gast van mag genieten.
Het diner is onderdeel van het project Biologische Dynamische Tuindineren. Veel gasten lieten daar vorig jaar al weten genoten te hebben. Dit diner wordt twee keer gehouden, ook op 9 september (een stukje verder naar boven in deze agenda).
Tijd: 16.30u welkom, 17.00u rondleiding, diner 18.00 uur
Duur ca. 3.5u
Prijs: 49,50 pp
Boek hier een oogstdiner voor u en wellicht uw vrienden

Vakantiespel

9 augustus tm 30 september 2023

Deze zomer kun je op reis in de pluktuin. Kies een koffer bij de kassa en speel samen het vakantiespel.
Het spel wordt gespeeld met de pluktuin als speelbord. Dobbel je 1 dan vertrek je bij vaknummer 1, gooi je 2 dan mag je meteen naar vaknummer 2. Maar pas op! Kom je op een koffertje dan moet je een paar vakken terug. Bij elk vaknummer vind je een vraag, opdracht, spel of een weetje. Alle benodigdheden voor de spelletjes zitten in de koffer. Hoe snel ben jij bij vaknummer 39?

Lever je koffer aan het eind weer netjes in dan wacht er nog een kleine traktatie.

Start tussen 11.00 en 16.00 uur
Duur: ca 1 uur
Prijs €4,00 p.p. (ook voor volwassenen)
Kinderen tot 2 jaar mogen gratis meedoen.

*Heb je geen zin om lang door de pluktuin te lopen dan kun je het spel ook bij een tafeltje in de tuin spelen en bij regenachtig weer in de tuinkamer. Dit is natuurlijk wel minder leuk én minder uitdagend.

Happen en trappen

1 juli 2023

Na het succes van vorig jaar opnieuw een fietstocht langs verschillende Duingoed bedrijven.
Tijdens deze route van ongeveer 30km lang voorzien verschillende boeren je van een heerlijk gerechtje met eigen, verse producten. Op zaterdag 1 juli is de start op Sprankenhof. Er zijn ook nog fietstochten op 18 juni (start Biezenmortel) en 15 juli (Helvoirt).
Start: 10.00-12.00
Finish: uiterlijk 18.00u
Prijs van dit smakelijke arrangement: 19,50 per volwassen en 12,50 per kind
Drinken is niet bij de prijs inbegrepen, maar (lokale) drankjes kun je bij alle locaties apart verkrijgen
Voor meer informatie over deze of een van de andere routes en het arrangement en om je in te schrijven, kijk op www.duingoed.nl

Toffe Tuinen Route ’23

17 en 18 juni 2023

Onze pluktuin, met fruitbomen in combinatie met moestuin gewassen, veel natuurlijke elementen zoals de houtsingels, onze korenbloemweide (zo mooi in juni!) en een natuurlijke poel is 1 van de toffe tuinen van Tilburg.
Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. Deze hoeft niet groot of onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om de inspiratie, creativiteit, gezelligheid en biodiversiteit.
Kijk hier welke tuinen nog meer tof zijn binnen de gemeente Tilburg en maak zo de ideale route voor de zaterdag en/of de zondag.

Film ‘onder het maaiveld’

vrijdag 9 juni 2023

In onze pluktuin is de bodem de basis voor een mooie oogst. De groei van de planten begint namelijk (elk jaar opnieuw) daar waar al het bodemleven zich bevindt. Onder het maaiveld is een grote biodiversiteit aan bodemleven en we hebben er nauwelijks weet van. Daarom tonen wij graag aan al onze klanten en ieder ander geïnteresseerde de film ‘Onder het maaiveld’. Dit doen we in samenwerking met biologische tuinderij de Wenteling

Duur: 83 minuten (incl. inleiding en nabeschouwing ca. 1,5 uur)
Tijd: 19.30u (zaal open 19.00u)
Prijs: 7,50 pp
Lokatie: ’t Plein in Udenhout (Tongerloplein 1)
Meld u hier aan voor de filmavond
Lees hier de flyer met meer informatie

Boergondische wandeling

zondag 4 juni 2023

Sprankenhof is start en eind-locatie (met parkeergelegenheid) van deze boergondische wandeling met een Brabants Duingoed diner.
Een 14 kilometer lange wandeling langs verschillende Duinboerbedrijven die u voorzieu van een heerlijk gerecht, bereid met producten van het eigen bedrijf. U geniet onderweg van koffie of thee met een heerlijk stuk gebak, een pasteitje van (h)eerlijk rundvlees, verse asperges direct van het land, een opgemaakte ijscoupe en een kaasplankje.
Starten kan tussen 9.00u en 11.00u
Duur: laatste gang tot uiterlijk 18.00u geserveerd (ca. 5 uur, afhankelijk ook van hoe snel u loopt en hoe lang u de pauze’s maakt tijdens de eetmomenten op de bedrijven die u passeert)
Prijs: 42,50 pp (dit is excl. drinken – wel verkrijgbaar uiteraard)
Voor meer informatie download hier de flyer
Of meld u hier meteen aan voor de wandeling

Belevingswandeling Moergoed

zaterdag 3 juni

Een open dag, maar dan net even anders. Ervaar hoe het is om mee te werken in de dagbesteding van zorgtuin en zorgkeuken Moergoed. Wandel op je eigen tempo langs verschillende punten in de biologische tuin en keuken. Maak zo kennis met onze werkplek.
Ben je zelf op zoek naar een dagbesteding? Begeleid je mensen? Of ben je gewoon nieuwsgierig naar wat wij hier doen? Beleef, voel en maak op een rustige manier onze open dag mee.
Klik hier voor meer informatie over deze wandeling

Lente speurtocht

woensdag 3, donderdag 4 en vrijdag 5 mei

Kraak jij de code van de pluktuin?
De kleintjes volgen het spoor en doen mee aan de doe-opdrachten. De grote kinderen lossen de codes op. Ouders kunnen helpen als kinderen de letters nog niet kunnen lezen. Een speurtocht dus waar iedereen (van 2 tot 12 jaar én de papa’s en mama’s) blij van wordt. Samen met je kind(eren) ga je al speurend door de tuin en doe je kennis op over van alles rondom onze pluktuin in de lente. Een echte aanrader, eenvoudig, maar er echt even helemaal uit tijdens de meivakantie.
Start tussen 11.00 en 16.00u
Duur ca. 1.00u
Prijs: 4,95 pp (incl. drinken met wat lekkers)
Meld je hier aan voor de speurtocht

Paasei zoektocht

vrijdag 7 april en zaterdag 8 april 2023

Wie kan alle paaseieren vinden? Een leuke zoektocht door de pluktuin, waar liggen de eieren verstopt? Uit elk gevonden paasei vis je een puzzelstukje en maak je jouw puzzel steeds completer.
Helemaal klaar? dan is wat lekkers wel verdiend!

Start tussen 11.00 en 16.00u
Duur ca. 1.00u
Prijs: 4,95 pp (incl. drinken met wat lekkers)
Meld je hier aan voor de speurtocht

Winterspeurtocht

vrijdag 24 en zaterdag 25 februari 2023

De kleintjes volgen het spoor en doen mee aan de doe-opdrachten, de grote kinderen lossen de vragen op en hier en daar zijn papa en mama zéker ook nodig. Een speurtocht dus waar iedereen (van 2 tot 12 jaar én de papa’s en mama’s) blij van wordt. Samen met je kind(eren) ga je al speurend door de tuin en doe je kennis op over vanalles rondom onze pluktuin in de winter. Een echte aanrader, eenvoudig, maar er echt even helemaal uit tijdens de carnavalsvakantie. (Let op: dit is (wegens succes!) nagenoeg dezelfde speurtocht als in de kerstvakantie)

Start: tussen 11.00u en 17.00u
Duur: ca 1 uur
Prijs: 4,95 pp (incl. drinken en een lekker hapje)
Meld je hier wel even aan voor de speurtocht

Workshop | Valentijn

zaterdag 11 februari 2023

Geïnspireerd door de Valentijns-verhalen gaan we deze middag de keuken in. We maken een buffet van hartige en zoete gerechten in het teken van de natuur en de liefde, waarvan je na afloop met elkaar proeft en geniet. Alle recepten krijg je na afloop toegestuurd zodat je na deze workshop ook thuis je geliefde(n) kunt verrassen met je kookkunsten.

Duur: ca. 4 uur.
Tijd: 16.00 – 20.00 uur
Prijs: € 65,00 p.p.
Meld je hier aan voor de workshop | Valentijn

Duurzaamheidsmarkt

vrijdag 27 januari 2023

Een leuk interactief marktje in onze tuinkamer (binnen, aangrenzend aan de winkel) met onder andere een film, een proeverij en heel veel tips over duurzaamheid in bijvoorbeeld je tuin en in je keuken.

Winterspeurtocht

woensdag 4 tm 7 januari 2023

De kleintjes volgen het spoor en doen mee aan de doe-opdrachten, de grote kinderen lossen de vragen op en hier en daar zijn papa en mama zéker ook nodig. Een speurtocht dus waar iedereen (van 2 tot 12 jaar én de papa’s en mama’s) blij van wordt. Samen met je kind(eren) ga je al speurend door de tuin en doe je kennis op over vanalles rondom onze pluktuin in de winter. Een echte aanrader, eenvoudig, maar er echt even helemaal uit tijdens de kerstvakantie. Kom je aan het eind van de dag, dan is het extra spannend, dan gaat de speurtocht door het donker en wordt het een echte lichtjestocht!

Start: tussen 11.00u en 17.00u (woensdag afgelast)
Duur: ca 1 uur
Prijs: 4,95 pp (incl. drinken en een lekker hapje)
Meld je hier wel even aan voor de speurtocht

Workshop | vegan Italian

zaterdag 17 december 2022

Lekker en gezond koken voor de feestdagen? Gasten die vegan eten of lactose vrij? Of ben je gewoon benieuwd hoe je heerlijke gerechten zonder vlees, vis of zuivel maakt op basis van pure seizoensproducten en met een knipoog naar de Italiaanse keuken? Na deze workshop draai je je hand niet meer om voor een feestelijke vegan maaltijd vol mediterrane inspiratie waarmee je hoge ogen gooit.
We koken samen in een ontspannen sfeer een heel menu met diverse gerechten waarvan je na afloop met elkaar proeft en geniet. Alle recepten inclusief tips hoe je zelf kan improviseren en variëren krijg je na afloop toegestuurd zodat je na deze workshop thuis aan de slag kunt, wie weet al met de kerstdagen!

Duur: ca. 4 uur.
Tijd: 15 – 19 uur
Prijs: € 70,00 p.p.
Meld je hier aan voor de workshop | vegan Italian

Snoeicursus

zaterdag 19 november 2022

`DEZE CURSUS IS VOL
Kleinfruit is heerlijk en gezond. Iedereen zou eigenlijk wat kleinfruit in zijn/haar (moes)tuin moeten laten groeien. De struiken nemen relatief weinig plaats in en produceren veel. Er is altijd wel een plekje voor te vinden!
Maar hoe weet je welke struik je wanneer moet snoeien? En dan ook vooral hoe moet je snoeien. Iedere plantensoort vraagt zijn eigen manier van snoeien om optimale bloei en productie te bereiken. In deze workshop leer je hoe je (houtig) klein fruit het beste kunt snoeien.
Aan de slag met het snoeien van houtig kleinfruit (zoals braam, framboos, kruisbes, zwarte, blauwe en rode bes). We beginnen de ochtend met het bespreken van verschillende te gebruiken gereedschappen en het onderhoud van die gereedschappen. Daarna gaan we aan de slag. Eerst wordt getoond hoe het snoeien per soort werkt en daarna kan iedereen het zelf proberen. Vergeet niet je eigen snoeischaar mee te brengen!

Programma:
09.30u ontvangst met koffie/thee
09.45u inleiding over snoeien
10.30u praktijkgericht leren
12.30u einde programma
Meld je hier aan voor interesse in een volgende cursus.

Speurtocht (herfstvakantie)

woensdag 26 tm 29 oktober 2022

De kleintjes volgen het spoor van de fladderende vlindertjes, de grote kinderen lossen de vragen op en hier en daar zijn papa en mama zéker ook nodig. Een speurtocht dus waar iedereen (van 2 tot 12 jaar én de papa’s en mama’s) blij van wordt. Samen met je kind(eren) ga je al speurend door de tuin en doe je kennis op over allerlei soorten groenten en fruit. Een echte aanrader, eenvoudig, maar er echt even helemaal uit tijdens de herfstvakantie.

Start: tussen 11.00u en 16.00u
Duur: ca 1 uur
Prijs: 4,95 pp (incl. drinken en een lekker hapje)
Meld je hier wel even aan voor de speurtocht

Speurtocht (dutch food week)

vrijdag 14 oktober 2022

Speciaal voor onze kleintjes een speurtocht die op een speelse manier het verhaal verteld over groente en fruit in de tuin. Samen met je kind(eren) ga je al speurend door de tuin en doe je kennis op over allerlei soorten groenten en fruit (voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar en hun ouder(s)).

Start: tussen 11.00u en 16.00u
Duur: ca 1 uur
Prijs: 4,50 pp (incl. drinken en een lekker hapje)
Meld je hier wel even aan voor de speurtocht

Tuindiner

zaterdag 24 septemberIn de tuin lekker eten van groenten en fruit uit de tuin, terwijl je kijkt naar de tuin, praat over de tuin en geniet van de tuin. We zullen je niet om de tuin leiden hoor! 😉
Om de oogst samen te vieren, organiseren wij deze zomer een tuindiner. De ingrediënten van het diner komen uit de tuin. De pure smaak van onze groenten, fruit en kruiden vormen de basis van de gerechten. Voorafgaand is een rondleiding waar boer Mark je uitlegt over het belang van de samenhang tussen de vele processen op het land. Kok Marion Pluimes bereidt de maaltijd ook vanuit deze biodynamische gezichtspunten.

Ons Tuindiners is onderdeel van het project Biodynamisch Dineren van de BD-Vereniging.
Boek hier een tuindiner voor jou en wellicht je vrienden?

Kun je op deze datum niet dan zijn er nog meer opties bijvoorbeeld bij sophia’s tuin in Oosterhout / Dorst, de stadsboerderij in Almere of de pluktuin van Geesje in Oudkarspel.

Open Monumentendag

weekend van 10 en 11 september

Dit weekend openen wij, samen met duizenden monumenten in heel Nederland, gratis onze deuren. Op zaterdag 10 september én 11 september steeds om 14.00u zijn er speciale rondleidingen over ons erf. Graag vooraf aanmelden, dan hebben wij een beetje een idee hoe druk het gaat worden en dus hoeveel gidsen wij moeten gaan inzetten.
Klik hier om aan te melden voor de rondleiding van 10 september 14.00u
Klik hier om aan te melden voor de rondleiding van 11 september 14.00u

Hier vindt u extra informatie over Open Monumentendag en onze boshoeve uit 1779

Open Monumentendag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Juli maand = fietsmaand

elke donderdag t/m zondag in juli 2022

In de maand juli is onze boshoeve onderdeel van een fietstocht in het gebied rondom de Loonse en Drunense Duinen. Via deze fietstocht kom je langs allemaal leuke Duingoed adresjes op het platteland. Er wordt nog volop aan gewerkt, maar binnenkort vind je alle informatie voor dit fietsarrangement op de website van Duingoed. Wil je al eerder iets weten neem dan even telefonisch contact met ze op.

Dwars door de tuin – expositie

vrijdag 1 juli t/m zondag 31 juli

In de uitgestrekte tuin van Sprankenhof smelten kunst en natuurinclusieve landbouw in de maand juli samen in de expositie ‘Dwars door de Tuin’. Je vindt er een variatie aan sculpturen. Beelden, met zorg en vol passie gehouwen uit een verscheidenheid aan steensoorten staan tussen fruitbedden en groente akkertjes maar ook in een bloemenweide en kikkerpoel. De omgeving is divers en de beelden zijn zelfs nog diverser. Er staan werken van Lisbeth Liebermann, Ria Britsia en Bert Jansen. Er is een speciale wandelroute die je dwars door de tuin langs al hun werken leidt. Deze is gratis af te halen in de winkel.
Toegang gratis.
Klik hier voor de openingstijden
Lees hier binnenkort het persbericht.

Dwars door de tuin met de beeldhouwers – wandeling

woensdag 27 juli 2022

De drie beeldhouwers Lisbeth Liebermann, Ria Britsia en Bert Jansen tonen abstracte werken, maar ook meer figuratieve werken. De beeldhouwwerken en de natuur in de tuin vullen elkaar aan, dat zie je bijvoorbeeld bij de stenen kelk die leeg midden in een bloemenweide staat. Deze dag is er een wandeling samen met de beeldhouwers. Dan komt het verhaal van de beelden nog meer tot leven.

Start: 13.30u
(bij veel interesse ook nog een keer om 15.30)
Duur: ca 1 uur
Prijs: gratis
Meld je hier aan voor de wandeling ‘Dwars door de tuin’

Opendag Sprankenhof

zondag 3 juli 2022

Dit jaar veel activiteiten ivm 20 jarig bestaan. Deze dag pakken we uit met heel veel activiteiten. Een programma voor jong en oud!
Klik hier om het programma te downloaden

Prikkelarme opendag Moergoed

zaterdag 2 juli 2022

Geïnteresseerden kunnen op een ongedwongen manier kennismaken met Moergoed. De open dag is voor maximaal 10 mensen. Op deze manier blijft de dag rustig en prikkelarm en hebben we de mogelijkheid elkaar écht te ontmoeten. Spreek je liever een keer alleen af, dan kan dat natuurlijk ook. Klik hier voor opgave prikkelarme opendag Moergoed

Toffe Tuinen Tilburg

Weekend van 18 en 19 juni

Op 18 en 19 juni kun je 40 toffe tuinen en groene pareltjes binnen de gemeente Tilburg bezoeken! Een Toffe Tuin is een gezonde, klimaatadaptieve, water- en/of natuurvriendelijke tuin. Deze hoeft niet groot of onder architectuur te zijn ontworpen, het gaat om de inspiratie, creativiteit, gezelligheid en biodiversiteit. Onze pluktuin, met fruitbomen in combinatie met moestuingewassen, veel natuurlijke elementen zoals de houtsingels, onze korenbloemweide (zo mooi nu!) en een natuurlijke poel is een van de 40 toffe tuinen.
Kijk hier welke tuinen nog meer tof zijn binnen de gemeente Tilburg en maak zo jou ideale route.

Foto expositie – Eten van dichtbij: een andere kijk op groente en fruit

zaterdag 11 juni tot en met 19 juni 2022

Eten van dichtbij, je hoort het tegenwoordig vaak, maar bekijk je je eten ook wel eens écht van dichtbij? Fotograaf Evelien IJpelaar laat met haar kunstvorm de producten uit de tuin van Sprankenhof op een andere manier zien. Door in te zoomen op de gewassen brengt ze ons dichter bij de schoonheid van eten. In deze foto expositie ontdek je de pracht van de natuur waar wij ons dagelijks mee voeden. Haar abstracte beelden zijn te zien van zaterdag 11 tot en met 19 juni tijdens de openingstijden van Sprankenhof.

Toegang gratis.
Lees hier het persbericht over de expositie Eten van dichtbij: een andere kijk op groente en fruit.

Anders koken – workshop Granen en Peulvruchten

zaterdag 11 juni 2022

De derde van drie thema-blokken Anders koken. Je gaat in deze kookworkshop zelf koken met granen en peulvruchten. Je leert hier welke soort granen en peulvruchten er zijn, waarom je ze vaak samen klaar maakt en hoe je er veelzijdige en bijzonder smaakvolle gerechten mee kunt bereiden. De adviezen zijn bedoeld als goede handvaten om zelf thuis verder te experimenteren om gevarieerde, goed uitgebalanceerde, lekkere maaltijden zonder vlees of vis op tafel te zetten.
start: 15.30u
duur: ca 3 uur
(Noten en Zaden is een onderdeel van het 3-luik Anders koken: 2 april Kiemen en 7 mei Noten en Zaden, maar kan ook los geboekt worden)
Prijs: € 42,50 p.p. of als 3-luik € 120,00 pp (reserveren noodzakelijk)
Meld je hier aan voor de workshop Granen en Peulvruchten
of hier voor het 3-luik Anders koken

Anders koken – workshop Noten en Zaden

zaterdag 7 mei 2022 (afgelast)

De tweede van drie thema-blokken Anders koken. Je gaat in deze kookworkshop zelf koken met noten en zaden. Je leert welke eigenschappen verschillende noten en zaden hebben, welke je aan je gerechten kunt toevoegen, hoe je ze smaakvol klaarmaakt en waarom je veel moet wisselen in je maaltijden. De adviezen zijn bedoeld als goede handvaten om zelf thuis verder te experimenteren om gevarieerde, goed uitgebalanceerde, lekkere maaltijden zonder vlees of vis op tafel te zetten.
start: 15.30u
duur: ca 3 uur
(Noten en Zaden is een onderdeel van het 3-luik Anders koken: 2 april Kiemen en 11 juni Granen en Peulvruchten, maar kan ook los geboekt worden)
Prijs: € 42,50 p.p. of als 3-luik € 120,00 pp (reserveren noodzakelijk)
Meld je hier aan voor de workshop Noten en Zaden
of hier voor het 3-luik Anders koken

Anders koken – workshop Kiemen

zaterdag 2 april 2022

De eerste van drie thema-blokken Anders koken. Je gaat in deze kookworkshop zelf koken met kiemen, je leert over verschillende soorten kiemgroenten, hoe je ze zelf kunt laten groeien, wat de voedingswaarden zijn en hoe je er heerlijke maaltijden mee kunt bereiden. De adviezen zijn bedoeld als goede handvaten om zelf thuis verder te experimenteren om gevarieerde, goed uitgebalanceerde, lekkere maaltijden zonder vlees of vis op tafel te zetten.

start: 15.30u
duur: ca 3 uur
(Kiemen is een onderdeel van het 3-luik Anders koken: 7 mei Noten en Zaden en 11 juni Granen en Peulvruchten, maar kan ook los geboekt worden)
Prijs: € 42,50 p.p.
of als 3-luik € 120,00 pp (reserveren noodzakelijk)
Meld je hier aan voor de workshop Kiemen
of hier voor het 3-luik Anders koken

Vuurceremonie

vrijdag 18 maart 2022

Al heel lang verzamelen mensen zich rondom het vuur, vooral voor licht en warmte en om voedsel te bereiden. Maar vuur heeft ook een magische werking op onze zintuigen. Het staren in het vuur kan iets in je los maken.
Jet Lampe nodigt je deze avond uit voor een gezamenlijke  vuurceremonie, een oud ritueel van bezinning waarbij je het oude loslaat en het nieuwe verwelkomt. Net als, na de winter, de lente dit weekend weer begint. 
Na het moment rondom het vuur is er ruimte voor koffie of thee en kan er nog even lekker nageklets worden. Meld je even aan en breng, voor de symboliek, twee twijgjes uit de natuur mee.

Start: 19.30u
Duur: 1 uur
Prijs: gratis
Meld je hier aan voor de vuurceremonie


Theatervoorstelling Schrijfhand

verhalen uit het eerste coronajaar

zondag 3 oktober 2021

Dichter, verteller, concertinaspeler en mime-acteur Herman Coenen neemt zijn publiek mee op het spoor dat zijn schrijfhand trok door coronatijd. Over het alleen zijn, de telefoongesprekken, een goede vriend op de IC, een boom in het veld, vogels in de tuin, de nachtelijke hemel, een overlijden, de tover van de muziek. Over zijn tasten naar doorzicht, en een oproep die van elders leek te klinken: vrede hebben met het niet weten, overgave, het leven accepteren als een groot mysterie.

Herman Coenen vertelt, leest voor, legt muzikale lijntjes met zijn concertina, en laat zijn bewegende lichaam zeggen wat in woorden niet te vangen is. Na afloop van dit uur is het mogelijk in een gezamenlijke nazit met hem van gedachten te wisselen.

Duur: 1,5  uur
Tijd: 15:00u, zaal open vanaf 14:30u
Prijs: € 7,50 p.p. (reserveren noodzakelijk)
Meld u hier aan voor deze bijzondere voorstelling

Op zoek naar Flapje

zaterdag 17 juli 2021

Speurtocht met oogsten en bakken.
Er is een probleempje op Sprankenhof. Ons beertje genaamd Flap is kwijt. Dit beertje is nodig op Sprankenhof omdat hij ons altijd goed meehelpt in de tuin. Deze leuke activiteit loop je samen met je gezin.
Tijdens deze activiteit ontdek je meer over de natuur doormiddel van een speurtocht. Ook bakken jullie iets lekkers met ingrediënten die je zelf uit de pluktuin oogst!
De kosten voor de speurtocht zijn 2 euro per deelnemer.
Je kunt tussen 12.00 t/m 15.00 beginnen met de activiteit en het duurt ongeveer 2uur. Meld je wel even aan via facebook of stuur een e-mail naar info@sprankenhof.com
Voor kinderen tussen de 5 en 12 jaar.

Duur: ca. 2  uur
Tijd: starten kan tussen 12.00 en 15.00u
Prijs: € 2,00 p.p.
Meld u hier aan voor deze leuke activiteit

Ontdek Sprankenhof en andere duingoed bedrijven op de fiets!

zondag 18 juli 2021

Sportief bezig zijn en culinair genieten? dat kan tijdens de fietstocht van Brabants Duingoed op zondag 18 juli. Je fietst dan langs diverse Duinboeren en proeft van lekkere producten uit eigen streek.
Er zijn twee routes:
30 km: door Dongen, de Moer en Loon op Zand (start in Dongen)
40 km: dwars door de duinen, van Vlijmen, naar Biezenmortel, udenhout, Loon op Zand, Kaatsheuvel (start in Vlijmen).

Duur: afhankelijk van uw fietstempo en de tijd die u neemt bij de diverse afstapplaatsen, u mag er de hele dag, tussen de 6 en 8 uur over doen.
Tijd: starten kan tussen 10.00 en 12.00u
Prijs: € 27,50 p.p (incl. lekkere duingoed producten en bij elke stop proeverijtjes van het erf)
Na het reserveren ontvang je op 16 juli een betaalverzoek om het arrangement te voldoen.
Bij de startlocatie ontvang je een duidelijke fietskaart met daarop de route
Klik hier voor meer informatie en voor het aanmelden van deze leuke activiteit

Whatsapp winterspeurtocht

donderdag 17 december tot en met donderdag 31 december 2020 (alléén op afspraak!)

Ga jij op zoek naar de schat om de kerstboom te versieren? Speel dit veilige frisse neus whatsapp spel in de tuin van Sprankenhof. Met behulp van foto’s ga je op zoek naar fotolocaties om daar een groepsselfie te maken. Elke selfie levert een aanwijzing op.
Na aanmelding (tijdslot, max. 3 personen (tenzij 1 huishouden) per groepje) ontvang je de uitleg samen met de foto’s en een antwoordformulier. Al wandelend door de tuin verzamel je zo steeds aanwijzigingen over de plek waar de schat ligt. Lukt het jullie om hem te vinden binnen de tijd?
Tijd: elk uur 1 groepje van max. 3 personen (tenzij 1 huishouden) Leeftijd: tot ca. 10 jaar?
Duur: ca. 30 minuten met een maximum van 1 uur
Dagen:  van 17 december tot en met 31 december op woensdag tot en met vrijdag (elk uur vanaf 11.00 tot en met 17.00u) en op zaterdag (elk uur van 11.00 tot en met 13.00u)
Prijs: gratis. Wil je een to go warme chocomel voor tijdens het spel dan kun je dat bestellen bij aanmelding (€2,50 pp).
Meld je hier via e-mail aan voor dit frisse neus uitje of bel tijdens winkel openingstijden t: 013 5116494 voor een tijdslot om het spel te kunnen spelen.

Informatielezing | Transcendente meditatie

zaterdag 19 september 2020

Ria Holt, lerares Transcendente meditatie, geeft deze middag een informatieve lezing over deze moeiteloze, natuurlijke mentale techniek waarbij u een heel diepe rust ervaart. Het is effectief voor het oplossen van stress, een betere gezondheid, helderder denken, meer creativiteit en intelligentie, meer innerlijk geluk en betere relaties. De regelmatige beoefening van Transcendente Meditatie verbetert de kwaliteit van uw leven op alle gebieden.

Duur: ca. 2 uur.
Tijd: 14.00u
Prijs: gratis (met reservering)
(incl. kruidenthee als welkomstdrankje en veel informatie)
Meld u hier aan voor deze informatiebijeenkomst

Masterclass | Wecken

zaterdag 29 augustus 2020

Een techniek die vele generaties gebruikten om producten uit hun beste seizoen te verwerken tot heerlijke delicatessen. Een chef weck-expert vertelt u alles over het oogsten en verwerken van producten tot de aller mooiste  en lekkerste conserven. Veel uitleg zodat je het komend jaar meteen zelf aan de slag kunt.
Duur: ca. 3 uur.
Tijd: 13.30-16.30 uur
Prijs: € 30,00 p.p.
(incl.welkomstdrankje plus recepten)
Meld je hier aan voor deze masterclass

Wandeling met lunch | Kruiden

zaterdag 18 april 2020

Geen onkruid maar smakelijk groen, hoe herken je het en wat kun je ermee. Samen met Wies maak je een wandeling door de tuin van Sprankenhof langs eetbare kruiden. Een deel wordt geoogst voor een simpele wilde lunch tijdens de uitloop. Een leuke wandeling waarbij je gerechtjes en manieren leert om de eetbare wilde natuur dagelijks in je maaltijden te verwerken.
Tijd: 11.00- 13.30u
Prijs: € 15,00 pp
(incl. eenvoudige lunch)
Geannuleerd

Wandeling met lunch | Kruiden

zaterdag 11 april 2020

Geen onkruid maar smakelijk groen, hoe herken je het en wat kun je ermee. Samen met Wies maak je een wandeling door de tuin van Sprankenhof langs eetbare kruiden. Een deel wordt geoogst voor een simpele wilde lunch. Een leuke wandeling waarbij je gerechtjes en manieren leert om de eetbare wilde natuur dagelijks in je maaltijden te verwerken.
Tijd: 11.00- 13.30u
Prijs: € 15,00 pp
(incl. eenvoudige lunch)
Geannuleerd

Whatsapp frisse neus tocht

woensdag 1 april tot en met zaterdag 11 april
alléén op afspraak!

We zijn ons boskaboutertje kwijt. Help jij mee zoeken? Speel dit veilige frisse neus whatsapp spel in de tuin van Sprankenhof. Met behulp van foto’s ga je op zoek naar fotolocaties om daar een groepsselfie te maken. Elke selfie levert een aanwijzing op.
Na aanmelding (tijdslot, max. 3 personen per groepje) ontvang je de uitleg samen met de foto’s en een antwoordformulier. Al wandelend door de tuin verzamel je zo steeds aanwijzigingen over de plek waar ons boskaboutertje is. Lukt het jullie om hem te vinden binnen de tijd?
Tijd: elk uur 1 groepje van max. 3 personen
Leeftijd: tot ca. 10 jaar?
Duur: ca. 30 minuten met een maximum van 1 uur
Dagen:  van 1 april tot en met 11 april op woensdag tot en met vrijdag (elk uur vanaf 11.00 tot en met 17.00u) en op zaterdag (elk uur van 11.00 tot en met 13.00u)
Prijs: gratis
Meld je hier via e-mail aan voor dit frisse neus uitje of bel tijdens winkel openingstijden t: 013 5116494 voor een tijdslot om het spel te kunnen spelen.

Wilt u op de hoogte gehouden worden van de nieuwste activiteiten en/of arrangementen volg ons dan op Facebook of Twitter of meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.

En u mag ons natuurlijk altijd bellen of mailen voor meer informatie.
Klik hier voor onze contactgegevens >