15 jaar Sprankenhof

Van een gewoon weilandje naar een weelderige tuin

Onze conclusie vandaag aan de koffie is dat deze 15 jaar voelt als een bevestiging dat je met grote dromen mooie dingen kunt realiseren. 15 Jaar geleden was daar die kans om onze biologische tuin te starten. Op de familieboerderij waar al heel lang wordt gewoond en het land bewerkt. Een prachtige kans. En hadden we het toen niet geprobeerd, dan was het dit allemaal niet geworden. Maar gelukkig deden we het wel!

Door het er over te hebben kwam het allemaal nog eens in vogelvlucht voorbij. Hoe we ooit op een graslandje de eerste rijtjes vlierbessen en bramen plantten en we met een houtwal en een poel startten om zo de natuur naar ons erf te halen. Hoe er gaandeweg meer soorten fruit kwamen, we het groentestalletje van onze kinderen overnamen (vanwege het doorslaande succes). Hoe we onze eerste kippen in de tuin verwelkomden en er steeds meer producten kwamen.

In 15 jaar zijn we in plaats van gewoon fruit en groente te verbouwen, nu vooral smaak en beleving aan het telen. Biologisch is vanaf het begin een vanzelfsprekendheid geweest, maar ook daarin hebben we ons in deze 15 jaar ontwikkeld. We gingen van alleen rijtjes naar een holistisch systeem. Want 15 jaar ervaring leerde ons dat met de natuur meewerken minder onderhoud vergt, het plagen en ziekten voorkomt en het ons nog iedere dag een beter gevoel geeft.

In 15 jaar hebben we ook veel geleerd van al die mensen die op ons erf kwamen, met ons meewerkten of hun informatie deelden en ook onze klanten zijn nog steeds een belangrijke bron van informatie binnen de stappen die we nemen.

We werden elk jaar een stukje groter, maar door de groene omgeving die steeds groener werd is de sfeer op het erf klein gebleven. De biologische keuken maakte ons verhaal compleet. Al het lekkers uit de tuin verwerken tot heerlijke gerechten en producten. Wij genieten er elke dag van, van samen eten.

Dus onze eindconclusie vandaag: op Sprankenhof gaan we gewoon lekker verder met het laten beleven van eten, hoe het groeit, waar het vandaan komt. We gaan gewoon door met iedereen laten weten dat eten niet alleen je buik vullen is, maar het hoogtepunt van de dag. Onze tuin groeit en onze keuken kookt voorlopig nog lekker door!

En die 15 jaar gaan we dit jaar tijdens onze jaarlijkse opendag natuurlijk uitgebreid vieren.Kijk voor alle activiteiten en wanneer de pluktuin weer open gaat op onze website.