Sprankenhof Udenhout nieuws bericht in Volkskrant

Sprankenhof in de media

Hier vind je alle publicaties uit dagbladen, tijdschriften en tv programma’s over Sprankenhof

Wat is er in het nieuws geweest over boshoeve Sprankenhof. Hier kun je alles terug vinden.

in de wegwijzer

2024 wk19
Wie regelmatig in de Schoorstraat komt heeft eind vorig jaar gezien dat drie percelen weilanden te koop stonden, samen ruim 20 ha groot. Een perceel, 7,7 ha groot, is gekochtdoor Land van Ons. Een bijzondere nieuwe eigenaar lees hier in het artikel verder over de nieuwe samenwerking tussen het Land van Ons en Sprankenhof

op brabant cultureel

5 september 2023
Udenhoutse kunstenaars exposeren buiten onder de noemer ‘verbinding’ De expositie is te zien verspreid over het terrein en in enkele van de binnenruimtes van Sprankenhof aan de Schoorstraat 26a in het buitengebied tussen Udenhout en de Loonse en Drunense Duinen.  Lees hier het artikel.

in het programma Binnenstebuiten met Ramon Brugman

1 september 2022
De kruisbes raakt in de vergetelheid. Ramon Brugman, tv-kok van het programma Binnenstebuiten is liefhebber van deze bes, en bezoekt Sprankenhof. Kijk hier het programma terug.

in RTL4 programma ‘Onderweg naar de Regio’

3 juli 2022
Adinda Kennedy en Erik Burgers brengen in dit programma een bezoek aan de meest leuke en interessante plekken die Nederland te bieden heeft en gaat langs bij lokale ondernemers. Steeds in een andere regio. In aflevering 22 uitgezonden op zondag 3 juli 2022 – RTL4 is Erik Burgers in Brabant bij Sprankenhof, we zijn verspreid door het programma te zien op minuut 00:07, 00:57, 11:24, 11:37 en 20:57.

Expositie ‘Dwars door de tuin’

juni 2022
In de uitgestrekte tuin van Sprankenhof smelten kunst en natuurinclusieve landbouw in de maand juli samen in de expositie ‘Dwars door de Tuin’. Je vindt er een variatie aan sculpturen. Beelden, met zorg en vol passie gehouwen uit een verscheidenheid aan steensoorten staan tussen fruitvelden en groente akkertjes maar ook in een bloemenweide en kikkerpoel. De omgeving is divers en de beelden zijn zelfs nog diverser. Er staan werken van Lisbeth Liebermann, Ria Britsia en Bert Jansen. Er is een speciale wandelroute die je dwars door de tuin langs al hun werken leidt.
Lees hier het hele artikel over de expositie op Sprankenhof

Expositie: Eten van dichtbij: een andere kijk op groente en fruit

9 juni 2022 | Wegwijzer
15 juni 2022 | Duinkoerier

Eten van dichtbij, je hoort het tegenwoordig vaak, maar bekijk je je eten ook wel eens écht van dichtbij? Fotograaf Evelien IJpelaar laat met haar kunstvorm de producten uit de tuin van Sprankenhof op een andere manier zien. Door in te zoomen op de gewassen brengt ze ons dichter bij de schoonheid van eten. In deze foto expositie ontdek je de pracht van de natuur waar wij ons dagelijks mee voeden. Haar abstracte beelden zijn te zien van zaterdag 11 tot en met 19 juni tijdens de openingstijden van Sprankenhof.
Lees hier het hele artikel in de Duinkoerier
Lees hier het artikel in de Wegwijzer

Liefde is: poep onder haar schoen uit pulken

15 februari 2020 | Brabants Dagblad
Valentijnsdag een commercieel bedenksel? Natuurlijk. Maar als je het verpakt in een soms hilarische wandeling door de Loonse en Drunense Duinen met aansluitend diner, dan krijg je waar voor je geld…
Lees hier het hele artikel over de Valentijns activiteit op Sprankenhof

Sprankenhof gaat voor agroforestry

mei 2019 | De Draad
Terug van weggeweest: agroforestry, ofwel landbouw met bomen. Hierbij wordt de teelt van bomen gecombineerd met die van andre gewassen…
Lees hier het hele artikel over Sprankenhof

Groeiende belangstelling voor landbouw met bomen

8 maart 2019 | Brabants Dagblad

Het aantal boeren dat overschakelt van een traditioneel land-of tuinbouwbedrijf naar landbouw met bomen (agroforestry) groeit. Lees hier meer over ons bedrijf als voorbeeldbedrijf in de overstap naar agroforestry

Kiwi- en kruisbessen

december 2018 | Van-Brabantse-grond

Mark en Josét namen familieboerderij Sprankenhof, een boshoeve uit 1779 over, net nadat de oudste broer emigreerde naar Canada. Zonder een vastomlijnd plan zijn tropisch bosbouwer Mark en landschapstechneut Josèt hier 15 jaar geleden gestart met de fruittuin. Ze wilden het wel een beetje anders doen; biologisch en met een holistische instelling. Inmiddels runnen ze een biologische pluktuin, een winkel en een (EKO) kookstudio. Lees hier de pagina’s over Sprankenhof uit het boek Van-Brabantse-grond

Keuzes maken vanuit biologisch oogpunt

november 2018 | Bijzondere Boeren regio Tilburg

Het is en blijft belangrijk dat we met elkaar de lokale economie steunen. Dan blijft ons mooie landschap bewaard. Het houdt het buitengebied leefbaar en de impact ophef milieu is minder. Ben je betrokken bij je eigen leefomgeving dan ontstaat er ook sociale cohesie. Het brengt stad en platteland bij elkaar. Lees hier het artikel over Sprankenhof uit  Bijzondere Boeren helemaal.

Biologische Brabantse Bessen

November 2018 | The Prosper Podcasts – Nederlandse Versie – Goran Christiansson

We zijn bij Mark en Joset op de biologische bessen- en groentenboerderij Sprankenhof in Udenhout. 4 hectare heerlijke bessen, fruit, noten en groente, met zelfpluk, café en een boerderijwinkel. Ik denk dat Sprankehof een model is voor duurzame hoogwaardige voedselproductie. Het is niet makkelijk, maar wel mogelijk om ook in deze tijden een inkomen te …  Luister hier de podcast

‘Bomen moeten terug op het land’| Agroforestry in opkomst

21 juli 2018 | NRC.nl

Het combineren van land- en bosbouw biedt perspectief op verduurzaming. Plant en dier profiteren van elkaar.
Lees hier meer over onze soortenrijke vlierbloesemgaard die de agro-ecoloog Rodolphe Sabatier bezocht.

De Dobbelhoeve sluit de deuren, Sprankenhof neemt het over

23 mei 2018 | BD.nl

Cees en Leonie van Roessel van biologische winkel De Dobbelhoeve openen zaterdag hun winkel aan de Molenhoefstraat in Udenhout voor het laatst. Na bijna twintig jaar is het mooi geweest.
Lees hier meer over de overname.

Finalist

1 september 2017 | PIMP MY FARMSHOP

De boerderijwinkel van Sprankenhof is een van de 10 finalisten van PIMP MY FARMSHOP. Ruim 40 agrarische bedrijven meldden zich aan om kans te maken op een restyling van hun boerderijwinkel. Foodprofessionals en consumenten bepaalden welke vijf bedrijven zich als eerste plaatsten voor de finale, en daarmee kans te maken op het winnen van PIMP MY FARMSHOP. De jury selecteerde de andere vijf finalisten… Lees hier hoe onze kans op een restyling verder gaat.

Een middag bij pluktuin Sprankenhof

11 augustus 2017 | Blog op Voer van de boer

Het idee begon spontaan, ik had namelijk onverwachts een dagje vrij van het werk. Wat kun je dan beter doen naar een pluktuin gaan? Op het internet heb ik wat rondgespeurd, ik heb Jolanda een berichtje gestuurd en een dag later zaten we in de auto. Op naar Sprankenhof. Een pluktuin met winkel waar je ook nog eens workshops kunt volgen. Klinkt ideaal, toch?… Lees hier de volledige blog op Voer van de Boer.

#Bodemschatten

14 juni 2017 | Aanmelding Brabantse Keukens

Een rondreizende tafel op weg naar bedrijven waar natuur en voeding nog verbonden zijn. De tafel reist mee met de seizoenen en hopt van bedrijf naar bedrijf. Aan deze tafel worden mensen, tijdens de maaltijd, onderdeel van een totaalbeleving die hen aan het denken zet over dagelijks eten. De tafel strijkt neer tussen steeds een ander lokaal product. Een totaalbeleving van hoe het groeit en hoe het smaakt. Vanaf het moment van aanschuiven wordt het een onvergetelijk moment, want iets wordt pas echt gekend, als het niet meer kan worden vergeten.

Kijk op onderstaande filmpje hoe de 4 samenwerkende biologische bedrijven met #bodemschatten de voedselketen gaan uitdagen.

200 schapen in feestelijke optocht

22 maart 2017 | De Duinkoerier
Net als vorig jaar is iedereen weer welkom om, als start van het graasseizoen, de schaapherder, zijn honden en zijn schapen een stukje te vergezellen richting Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Om dit tot een feestelijke tocht te maken kunnen kinderen voor vertrek een knapzak maken voor onderweg…. Lees hier het hele artikel uit de Duinkoerier

Zelf groenten en fruit oogsten bij Boshoeve Sprankenhof

september 2016 | Puurzaam-nr-31 : Oogst
Steeds meer mensen kiezen voor een bewuste levensstijl. Bovendien koppelen we gezondheid en geluk aan de wereld aan de wereld om ons heen. Want bewuster leven betekend ook bewust zijn van onze verantwoordelijkheid voor die wereld. Het betekend… Lees hier het hele artikel uit Puurzaam

Fruitijs met een verhaal, zonder E-nummers

27 mei 2016 | Brabants Dagblad
Bosschenaar Louis Klomp besloot het roer om te gooien, zegde zijn vaste baan op en maakt nu in Udenhout ijs zonder poespas….Lees hier het hele nieuws artikel uit het Brabants Dagblad.

Zwaaien naar de lachende herder en zijn schapen

13 mei 2016 | Brabants Dagblad
Een ochtend op pad meert schaapsherder Bart van Ekkendonk. We brengen een van zijn kuddes van Loon op Zand naar Dongen, waar ze aan het werk moeten….Lees hier het hele nieuws artikel uit het Brabants Dagblad.

Boshoeve Sprankenhof

mei 2016 | Ekoland; Eko extra deel 6
Aandacht voor biodiversiteit en de natuur het werk laten doen zijn terugkerende thema’s op Boshoeve Sprankenhof, waar Mark Vonk en Josèt Vermeer boeren….Lees hier het hele nieuws artikel uit Ekoland.

Met boer aan tafel bij Sprankenhof

26 september 2015 | Stadsnieuws
Buitengewoon culinair onthaal bij biologische boer en smullen van dagverse biologische oogst van de streek. Biologische boshoeve Sprankenhof heet bezoekers op zondag 11 oktober van harte welkom tijdens de Boergondische Lunch in Udenhout…. Lees hier het hele nieuws artikel uit Stadsnieuws.

Passie voor Vlierbessen

voorjaar 2015 | Gezond en Nu
Het is een zonnige dag in mei en terwijl Josèt door haar tuin loopt en de bloesem aan de vlierstruiken controleert, scharrelen de kippen om haar heen. Ze blijft hier en daar staan om een tak vol bloeiende vlierbloesem af te knippen… Lees hier het hele artikel uit Gezond en Nu.

Een heel droog stukje Nederland

19 juli 2014 | Algemeen Dagblad
Even goed nadenken of je bij boerderij Sprankenhof in Udenhout wel wilt afstappen, want het zou best lastig kunnen worden om weer op te stappen…
Lees hier het hele artikel uit het Algemeen Dagblad.

Nieuws Stoerste BioBoerin 2014

12 juni 2014 | Wie is de Stoerste Bioboerin?
Met uw stem zet u niet zo zeer ons, maar vooral de biologische landbouw in het zonnetje, en dat is wat wij, bioboerinnen, zijn en doen. Lees hier het persbericht over de verkiezing stoerste bioboerin.

‘Grind eruit, sla en wortels erin’

26 september 2013 | Brabants Dagblad
Josèt Vermeer van pluktuin Sprankenhof is enthousiast over natuurlijk en biologisch eten en ze wil dat doorgeven aan zoveel mogelijk mensen en kinderen… Klik hier voor het hele nieuws artikel uit het Brabants Dagblad.

Pierre Wind geeft kookdemo op Sprankenhof

14 september 2012 | Sprankenhof
Deze kok bekend van tv, pleit er voor dat door middel van smaaklessen voeding een vast onderdeel wordt in het onderwijspakket. Hij vond het hier ‘vers kikkûh’!

Werken vanuit het hart ‘biologisch is zo logisch’

najaar 2011 | Dichterbij Hart van Brabant
Op een idyllische plek, aan de Schoorstraat in Udenhout, ligt fruitkwekerij en pluktuin Sprankenhof. Het – letterlijk en figuurlijk – gezonde bedrijf van Josèt Vermeer en haar man Mark Vonk. Zij ondernemen vanuit het hart en met de natuur als partner… Lees hier het hele artikel uit Dichterbij.

TV programma ‘Lekker ite mei Reitse’

12 juli 2011 | Omroep Friesland TV
Reitse Spanninga van restaurant ’t Plein in Joure was even de kok op Sprankenhof. Voor de opname van het programma ‘Lekker ite mei Reitse’ was Omroep Friesland TV in Udenhout. Mark werd verrast.

Fruit plukken uit de pluktuin in je bakje bij Sprankenhof

april 2011 | Margriet special Tuinen
De lekkerste frambozen uitzoeken en plukken, speuren naar de sappigste bessen en geurige aardbeien, dat kan in de fruitpluktuin Sprankenhof van Josèt Vermeer en haar man Mark Vonk. Daar wordt al het fruit biologisch geteeld… Lees hier het hele artikel uit de Margriet.

Kookavontuur in pluktuin Sprankenhof

24 juni 2011 | Brabants Dagblad
Terwijl de regen met bakken uit de lucht valt bakt Josèt Vermeer van pluktuin Sprankenhof nog snel even twee kruisbessentaarten… Lees hier het hele artikel uit het Brabants Dagblad.

Kroezels, kiwibessen en oorwurmhotels bij Sprankenhof

17 juli 2010 | Volkskrant
Je hoeft niet ver te reizen om gezond en lekker van het land te kunnen eten. Intermezzo bezoekt bijzondere groente- en fruittelers in Nederland. Door Loethe Olthuis. Lees hier het katern over Sprankenhof.