Op het randje balanceren

Als kind liep ik graag over randjes, balancerend tussen de weg en een tuin, of tussen de berm en de stoep… het was spannend! Ten eerste om er niet af te vallen en dan nog de keuze als ik val welke kant wil ik dan opvallen? Op de stoep of op het gras?

Dat balanceren doe je als volwassenen ook de hele dag, maar dan anders, en als je er eens op let, hoeveel keuzes je per dag maakt, dat is echt onvoorstelbaar. Ga ik mijn bed uit of blijf ik nog even liggen? start ik met koffie of vandaag eens met thee? welke actie op mijn to-do lijstje doe ik eerst? dat gaat de hele dag zo door tot je uiteindelijk bij ‘wat eten we vandaag’ terecht komt…

Ik laat het menu van de dag graag bij de spanning van het randje.
De weg naar het eten op tafel zetten begint bij mij bij wat de tuin geeft en daarna pas wat het menu dan kan worden. Maar koken uit het seizoen is niet altijd even makkelijk, in de zomer gaat het vlotter dan in deze maand april. Het feest is overigens wel groter als er toch iets op tafel komt te staan uit de tuin.

Groenten die deze maand in het seizoen zijn en dus op zijn lekkerst, zijn hier bleekselderij, sla, radijsjes, raapstelen, spinazie, paksoi, prei, selderij, andijvie en paksoi.
Bleekselderij kan als basis voor een spaghettisaus, sla met radijsjes klinkt als een lekkere salade, raapstelen of andijvie kunnen in een stampotje, spinazie gaat lekker met een gekookt eitje, paksoi voor een curry misschien? prei kan in de prei-taart, nou dan zijn we al weer 7 dagen verder, smakelijk!

Welke kant van de tuin kies jij deze week?