Doorschakelen

Boerenkool en winter zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo ook de winterslaap en het bezinnen.

In de tuin van Sprankenhof wordt al vanaf het begin biologisch geteeld. Dat was toen wij begonnen eigenlijk geen keuze maar gewoon een logische stap: want met chemische bestrijdingsmiddelen spuiten terwijl mensen staan te plukken? Hoe gek kun je het bedenken, daar zegt toch iedereen nee tegen?  In principe speelt deze keuze altijd, bij alle etenswaren die je koopt, maar gek genoeg denken we er dan vaak helemaal niet bij na.  Daarom vind ik het ook zo fijn om mensen zélf te laten plukken in onze tuin, zelf letterlijk ervaren hoe ‘wat je eet’ groeit in de natuur.

Onze tuin ziet er heel natuurlijk uit, maar is onze tuin wel helemaal gelijk de natuur? En zijn wij daar als boer en jullie als klant onderdeel van? Is het een geheel?

Zo’n holistische kijk op de natuur en het boerderijleven zit meer in de biologisch dynamische landbouw, of wel BD-landbouw. Daarom zijn Mark en ik deze winter gestart met een cursus ‘doorschakelen naar BD’.  We gaan ons tuinplan onder de loep nemen met een zogenaamd doorschakelplan, en op zoek naar een nog meer samenhangende tuin. Kunnen we de kringloop nog beter sluiten, de bodem nog meer in balans brengen en ook de groei? De groeiduur en het oogstmoment bepalen namelijk de smaak, en de smaak moet natuurlijk voortreffelijk zijn als je hier in de tuin aan het plukken gaat, toch?

Zo’n proces van omschakelen gaat een poosje duren. Dus de komende tijd gaan we met hernieuwde aandacht naar alle processen in ons bedrijf kijken. Hoe kunnen we onze planten nog vitaler maken? Hoe wordt een plant een volwaardig voedingsmiddel? Wat eten onze schapen en kippen? Kunnen we dat ook zelf verbouwen? Hoeveel hanen horen er eigenlijk bij een koppeltje kippen? En kunnen we onze jammetjes nog behoedzamer maken?

Ik kijk uit naar het vervolg van onze aanmelding, wat wordt er in ons doorschakelplan opgenomen en wat gaat de cursus ons allemaal nog leren. En bovenal wat zal het onze tuin gaan brengen? Zijn jullie ook benieuwd? houd dan deze Demeter blog in de gaten.

Wist je trouwens dat Demeter de godin van de vruchtbaarheid is? En dáarom het keurmerk van BD producten?

Meer over onze ervaringen met demeter lezen? klik hier