Over ons

Maak kennis met onze familie en de boerderij

Wij zijn Mark Vonk en Josèt Vermeer en hebben 4 kinderen. Niet iedereen woont op het erf, maar de verschillende studies die gevolgd worden hebben veel raakvlakken met Sprankenhof zowel binnen de landbouw, het landschap als de educatie. 

Als familie voelen wij ons sterk verbonden met onze boerderij en het land, we hebben een positieve relatie met de natuurlijke omgeving en het boshoeve landschap in het bijzonder.

Al meer dan 20 jaar zijn wij bezig om de door grootschalige landbouwactiviteiten ontkoppelde natuur achter de boshoeve weer te verbinden met het bedrijf. Dit resulteert in waar we nu staan: Een plek waar de tijd geen haast heeft en waar natuurvoeding verbouwd wordt binnen een landschap met toenemende natuurkwaliteit en belevingswaarde.

Mark is eigenlijk tropische bosbouwer en Josèt Natuur en Landschapstechneut. Uit de kennis van deze twee beroepen en veel netwerken zijn wij twee gepassioneerde telers geworden met de nadruk op smaak. We leggen ons op de boshoeve toe op de teelt van fruit en groenten op een manier die ecologisch duurzaam is.

Een ware uitdaging, maar, in combinatie met zelfpluk en daardoor het directe contact met de consument, de moeite dubbel en dwars waard.

Missie

Onze missie is mensen op een plezierige manier kennis te laten maken met, en een stuk bewustwording mee te geven over, iets heel wezenlijks, namelijk gezond en lekker eten (afkomstig uit een verantwoorde biologische teelt).

Visie

Onze visie op het bedrijf en de manier waarop wij als onderneming functioneren in de maatschappij is samen te vatten in één zin: Verantwoord omgaan met, en samenwerken in, onze omgeving.

Boshoeve, biologische tuin, winkel en keuken

De boerderij stamt uit het boshoevelandschap van 1779. Het gebouw past helemaal in het omringende landschap. Al heel lang wordt hier gewoond en het land bewerkt. De moestuin en een boomgaard zijn er altijd geweest.

De tuin is sinds 2007 gecertificeerd 100% biologisch. De ecologische principes van het systeem van natuurlijke lagen (zoals in een bos) zijn leidend bij het verder ontwikkelen van onze tuin. Er wordt momenteel doorgeschakeld naar Biologisch Dynamisch.

De winkel is sinds 1 juni 2018 zoals hij nu is. Alle producten, dus zowel het fruit, de groente, de zuivel, de kaas én de kruidenierswaren zijn biologisch.

De keuken heeft het EKO-keurmerk Horeca GOUD 100%. Om dit EKO-keurmerk te mogen voeren moet de keuken voor 100% biologisch eten en dranken inkopen. Deze inkoop moet gebeuren bij biologisch gecertificeerde leveranciers.


En sinds kort achter de tuin ook nog

Het land

Op de percelen van het Land van Ons verbouwen wij grotere teelten zoals het gewas deder voor huttentut. Dit land is een belangrijke aanvulling op ons bedrijf om het geheel compleet te maken, deels ten dienst van de intensievere teelt in de pluktuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan maaimeststoffen voor de groententeelt, stro voor de aardbeienbedden, graan voor kippen, en het snoeihout als mulch voor de fruitteelt. Alle onderdelen staan zo in verbinding en hebben een relatie met elkaar. We werken zo naar een circulair bedrijf.


In de komende jaren gaan we samen met het Land van Ons deze percelen herinrichten naar een meer kleinschalig, ons zo geliefde boshoevelandschap. Met nuttige houtstructuren, ruige randen en wandelpaden kan het geheel meer en langere mogelijkheden gaan bieden tot beleving voor onze bezoekers. Ook zijn er veel ideeën voor educatieve activiteiten. Wij zitten boordevol energie om hier iets prachtigs van te maken.

Samenwerking

Binnen Boshoeve Sprankenhof is niet alleen onze familie actief, maar ook vele andere personen en/of bedrijven. Gezamenlijk wordt opgetrokken, worden talenten gedeeld en groeit de gemeenschappelijke missie: mensen op een plezierige manier kennis te laten maken met, en een stuk bewustwording mee te geven over gezond en lekker eten.