Pluktips

Hoe oogst en bewaar je jouw groente en fruit?

Hoe oogst en bewaart u het fruit en de groenten uit de tuin. De pluktips staan per soort op alfabetische volgorde. De pluktips voor de fruitsoorten vindt u onder fruit | pluktips en de pluktips voor de groentesoorten onder groente | pluktips.

Al onze producten in de tuin 100% biologisch gecertificeerd.

Fruit | pluktips

 

Aardbeien

(strawberries)

pluktips aardbeien | rood en zonder steeltje plukken

Mooie smaakvolle aardbeiensoort, knapperige bite (als een appel) en goed houdbaar. U plukt de aardbei goed rood en zónder het steeltje.
Oogsttijd: vrijwel het hele oogstseizoen

Blauwe bessen

(blueberries)

pluktips blauwe bessen | met de hand een voor een van de struik plukken

U plukt ze met de hand een voor een van de struik. Het is even een karweitje maar deze bes is beroemd vanwege de antioxidanten. De blauwe bes zit boordevol met vitamines en vruchtvezels.
Oogsttijd: juli-augustus

Bramen

(blackberries)

Deze verleidelijke, sappige vrucht, die rijk is aan vitamines en mineralen plukt gemakkelijk, uw bakje is zomaar vol. Rood zijn ze nog hard en zuur en ze rijpen na het plukken niet na. U moet ze dus plukken wanneer ze zwart zijn en bij aanraken meteen in uw hand vallen. Een braam wordt pas zoet nadat hij zwart is. Waneer een zwart gekleurde braam niet makkelijk los laat is deze dus nog niet gezoet en moet nog een dagje langer hangen.
Oogsttijd: juli-oktober

Frambozen

(raspberries)

pluktips frambozen | met een draaiende beweging van de witte kern af halen

Een rijpe framboos herkent u bij het plukken. Laat de framboos zeer makkelijk los, dan is hij rijp. U kunt het vruchtje met een draaiende beweging van de witte kern af halen. De framboos is een zeer gezond vruchtje, maar vooral ook érg lekker. Er zijn zomer en herfstframbozen.
Oogsttijd: juli en september

Kiwibessen

(hardy kiwi)

pluktips kiwibessen | met de hand of een schaartje

De kiwibessen hangen wat onopvallend tussen het bladerdek en zijn niet allemaal tegelijk rijp. Deze bes rijpt nog na. U kunt ze met de hand plukken, maar ze zijn langer houdbaar wanneer u ze bij het steeltje afknipt. Een heerlijk zoet groen (of paarsachtig) vruchtje. Smaakt als kiwi, maar heeft een onbehaarde eetbare schil. Bijzonder rijk aan vitamine C en ijzer.
Oogsttijd: september

Kruisbessen

(gooseberries)

pluktips kruisbessen | takje met 1 hand omhoog houden en van onderen af met de andere hand de bessen plukken

Tak met een hand omhoog houden en van onderen af met de andere hand de bessen plukken. Let op de stekels. De groene kruisbes is groot en is rijp wanneer hij wat glazig geel wordt. De rode kruisbes is wat kleiner en heeft rijp een paarsig rode kleur. Kruisbessen rijpen na het plukken nog wel wat na. Het zijn sappige bessen in, met een smaak die kan variëren van een zuivere, zoetzure smaak tot een intense, wijnachtige pruimensmaak.
Oogsttijden: juni-juli

Vlierbessen

(elderberries)

pluktips vlierbessen | zowel bloemen als bessen net onder de scherm afknippen met een schaar

Let op: een onrijpe (niet glimmend zwarte) vlierbes kunt u niet rauw eten. De vlierbloesem moet droog en zonnig geoogst. Bij het plukken van de bloemen moet u van meerdere struiken een bloemscherm oogsten en zorgen dat er aan elke tak ook wat schermen blijven zitten. Een rijpe vlierbes is glimmend zwart en heeft rood sap. U oogst beide met de schaar. Knip net onder de scherm. Ze zijn zeer geschikt voor de bereiding van sap, siroop, jam en vruchtenwijn.
Oogsttijd: augustus-september

Zwarte bessen

(black currents)

pluktips zwarte bessen | pluk ze een voor een met de hand

Het lekkerst zijn de goed rijpe diep donker paarsblauwe bessen, die moet u dus oogsten. Donker rode bessen zijn nog niet lekker. Pluk ze een voor een met de hand. De zwarte kruidige bessen vol sap blijven 2 tot 3 dagen goed.  Ze zijn rauw wel eetbaar maar de bijzondere smaak komt pas echt vrij na bereiding van bijvoorbeeld sap of jam. Heerlijk ook in combinatie met kruisbessen. U kunt de zwarte bessen goed invriezen (tot de kruisbessen rijp zijn).
Oogsttijd: juni-juli

Groente | pluktips

 

Aardappel

(potato)

Steek de riek naast de plant in de grond.
Til hem langzaam omhoog en pak daarbij de plant onder vast, aan de stengels. Op die manier komen de aardappels omhoog. Zorg dat je alle aardappels uit de grond pakt, zodat er geen aardappels achterblijven. Is dat te veel, neem ze wel mee naar de winkel, als je ze op het land laat liggen worden ze groen en kun je ze niet meer eten.
Kijk hier het filmpje van het zelf oogsten

Andijvie

(endive)

Krop andijvie

Oogst de krop door hem af te snijden of trek de hele krop met de wortels eraan uit de grond dan blijft ze wat langer fris. Goed wassen en even in ijskoud water frist haar ook weer wat op. Andijvie kunt u niet lang bewaren. Wilt u dat wel leg dan de andijvie gerold in een krant in de koelkast. Andijvie met wat stugger blad liever stoven of koken en de soort met een wat fijner blad (krulandijvie) kan zowel als sla, rauw in de stamppot of gestoofd gegeten. Reken bij stoven 250 tot 300 gram per eter.
Oogsttijd: juli-september

Bladmoes

(turnip greens)

bladmoes

U kunt de stelen 10-15 cm hoog afsnijden of knippen. Deze bladgroente moet u snel na de oogst gebruiken. Om niet slap te laten worden kunt u bladmoes in koud water leggen. Lekker: rauw, stampot, gestoofd.
Oogsttijd: mei en september

Bosuien

(scallion)

Biologische bosui

De stengel moet potlood dik zijn. Verkoop is per bosje. Bosui is een uitje dat jong gegeten wordt. Het verse blad van een bosuitje is lekker pittig van smaak.
Oogsttijd: juni tot september

(boter)bonen

((butter) beans)

De smaak van jonge boontjes is het lekkerst. Pluk de boontjes die net niet meer glad zijn, dus ietsjes grover aanvoelen. Scharrel u portie bij elkaar van verschillende planten, dat stimuleert de groei van nieuwe boontjes. Eet de boterboontjes zo snel mogelijk na het plukken anders drogen ze uit. Bewaar ze (niet langer dan) 4 dagen op een koele plaats. In de koelkast worden ze, door de kou, iets bruin. Boterboontjes hebben een zachtere, maar ook minder uitgesproken bonensmaak dan sperzieboontjes.
Oogsttijd: juni-oktober

Courgettes geel en groen

(zucchini)

Pluk zowel de gele als de groene courgettes jong. 15-20 centimeter is perfect, groter kan ook, maar dan zijn ze beter geschikt voor soep. U kunt courgettes met een mesje aan de steel van de plant lossnijden, maar u kunt ook voorzichtig de courgette ronddraaien tot ze met steel en al loskomt. Kleine courgettes kunt u nog een week koel, maar niet in de koelkast, bewaren, de grotere courgette langer.

De courgette heeft eetbare bloemen. Gekoeld bewaard is een bloem ongeveer 4 dagen houdbaar. Voor de bloemen rekenen wij een speciale prijs.
Oogsttijd: juli-september

Kapucijners

(marrowfats peas)

Biologische kapucijners

Pluk wanneer de blauwpaarse peulen vol en dik zijn. Met 1 hand de plant vast houden tijdens het plukken, ze zitten er stevig aan. Van het gewicht van de peulen houd je na het doppen ongeveer een derde tot een vierde, over aan kapucijners. Dit werkje kost tijd en uw handen blijven niet schoon, maar dat moet u niet weerhouden, want ze zijn heerlijk. U kunt verse kapucijners in een open zak 3-4 dagen in de koelkast bewaren. Vers gegeten zijn ze het zoetst.
Oogsttijd: juni-juli

Kardoen

(cardoon)

Biologische kardoen

Vraag aan een van onze medewerkers of er geoogst kan worden. Van Kardoen worden de stengels van de grote buitenste bladeren gegeten, net zoals bij rabarber. Maar dat is pas smaakvol wanneer ze eerst gebleekt zijn. Voor het bleken worden de bladeren opgerold met touw en voor maximaal drie weken in zwart plastic of donker doek verpakt. Kardoen smaakt bitter en toch een beetje zoet. Het is qua smaak een mix van schorseneer, , selderij en artisjok. U kunt de bladeren gebleekte kardoen los snijden en klaar maken als asperges. Gebruik een scheutje azijn of citroen om verkleuring te voorkomen. Gebleekte kardoen is het beste houdbaar ( enige weken) bij lage temperatuur en hoge luchtvochtigheid.
Oogsttijd: september na bleken

Komkommer

(cucumber)

Biologische komkommer

Pluktips: Oogst van verschillende planten een komkommer. Probeer de planten niet te beschadigen, ze herstellen maar langzaam. Grote behaarde bladeren van de komkommer kunnen soms een lichte irritatie (jeuk) veroorzaken. De komkommer kan het beste afgesneden worden met een steeltje van ca. 1 centimeter. Een onbeschadigde komkommer is, koel maar niet te koud bewaard, een week houdbaar. Onder de schil zitten de meeste voedingsstoffen, dus eet de komkommer met de knapperige schil.
Oogsttijd: juli-oktober

Koolrabi

(turnip cabbage)

Biologische koolrabi

Koolrabi groeit als een kleine knol net boven de grond. Pluktips: Vanaf een knolgrootte van 7-10 centimeter kunt u de koolrabi oogsten. Een zachte smaak. Koolrabi is gevoelig voor uitdrogen. Op een koele plaats, liefst in de koelkast, is koolrabi enkele dagen houdbaar. Aangesneden knollen zijn (verpakt in folie) nog enkele dagen in de koelkast houdbaar. Gebruik: heerlijk om ook rauw te eten.
Oogsttijd: mei tot november

Kruiden, diverse

(Herbs, various types)Knip of pluk de kruiden (5cm boven de grond), en maak er een bundeltje van met een elastiekje.

Paprika groen en rood

(green and red pepper)

Paprika

Let op de bordjes! enkele planten staan er speciaal om de paprika’s rood te laten gaan. Oogst uw paprika met een schaar mét een stukje steel. De volwassen paprika’s, groen of rood, kunt u zeker een paar dagen bewaren op een koele plaats (onder papier) of in de groentela van de koelkast. De groene paprika’s rijpen na het oogsten nog oranje-rood af.
Oogsttijd: juli-september

Pastinaak

(parsnip)

pastinaak

Pluktips: Pastinaak oogst u pas in het najaar! Gebruik een spitvork (staat deze er niet, dan kunt u de pastinaak nog niet oogsten). Steek de spitvork naast de rij pastinaken recht in de grond, schuin naar boven halen en met de hand trekt u de pastinaken dan aan het loof uit de grond. Alles wat bij de steek los raakt moet geoogst, dus steek en haal niet te veel wanneer u niet veel nodig hebt. Binnen een week lekker opeten. De smaak van pastinaak ligt tussen een aardappel en een zoete wortel. De fijnproever proeft waarschijnlijk ook wat anijs. Gebruik: soep, stampot, roosteren en bakken.
Oogsttijd: oktober-december

Pepers

(pepper)

Peper

Pepers kunnen zowel onrijp als rijp worden geoogst en gebruikt. Een rijpe peper is wel drie keer zo heet als een onrijpe. Knip de rijpe (of onrijpe pepers) met een schaar inclusief een klein stukje steeltje van de tak. Houdbaarheid tot twee weken.
Oogsttijd: juli-november

Peterseliewortel

(parsley root)

peterseliewortel

Oogst de wortelpeterselie per stuk met behulp van een spitvork. (staat deze er niet, dan kunt u de peterseliewortel nog niet oogsten). Steek de spitvork langs de wortelrij in de grond en daarna kunt u de wortelpeterselie omhoog wippen.
U kunt zowel het gladde blad als de verdikte wortel eten. Het blad en de wortel kan gebruikt worden als smaakmaker. De wortelen kunnen ook als groente gegeten. Met het loof is peterseliewortel vier dagen houdbaar in de koelkast. Zonder loof iets langer. Gebruik: stoven met boter, koken, stamppot (ook met het blad erdoor), soep, in plakjes of geschaafd door de salade.
Oogsttijd: september-november

Peultjes

(snow pea)

Biologische peultjes

Een voorjaarsdelicatesse. Peultjes worden jong met de hand geoogst in hun geheel gegeten. Wat ouder geoogste peulen kunnen gedopt en als erwten gegeten.
Oogsttijd: peulen (vroeg) mei-juni, peulen (laat) juni-juli

Pompoen butternut

(pumpkin butternut)

Biologische Pompoen

Of een pompoen rijp is kunt u zien aan de steel van de vrucht; als deze rimpelig wordt, groeven of barstjes gaat vertonen (kurkachtig) is de pompoen rijp en geeft bij kloppen een hol geluid. Snijd de stengel door op ongeveer 5 centimeter van de vrucht. Vruchten zonder stukje steel zijn minder lang houdbaar. Een butternut heeft oranje vruchtvlees met een nootachtige smaak. Voor een lange bewaring deze zomerpompoen eerst bij warmere temperatuur (20-25oC) 10-14 dagen goed laten opdrogen. Daarna op een koele en droge plek een paar maanden houdbaar (alhoewel het soms wat tegenvalt). Aangesneden pompoen kunt u, in folie gewikkeld, nog vijf dagen in de koelkast bewaren. Gebruik: Bakken, grillen of pureren.
Oogsttijd: september-oktober

Pompoen oranje

(pumpkin)

Biologische pompoen

Of een pompoen rijp is kunt u zien aan de steel van de vrucht; als deze rimpelig wordt, droge groeven of barstjes gaat vertonen (kurkachtig) is de pompoen rijp en geeft bij kloppen een hol geluid. Snijd de stengel door op ongeveer 5 centimeter van de vrucht. Vruchten zonder steeld geoogst rotten sneller. Een oranje pompoen is een winterpompoen en onbeschadigd bewaard, op een koele droge plaats, tot in de lente. Aangesneden pompoen kunt u, in plasticfolie gewikkeld, nog vijf dagen in de koelkast bewaren. Lekker voor soep, stomen, bakken of stoven.
Oogsttijd: september-oktober

Raapjes

(turnip)

raapjes

U oogst de meiknolletjes wanneer ze zo’n 4-5 cm groot zijn. Herfstknolletjes mogen wel zo’n 7 cm zijn. Trek ze uit de grond en verwijder het loof (dit kunt u trouwens ook eten). U kunt de knolletjes een paar dagen in de groentelade van de koelkast bewaren maar zo kort mogelijk voor het eten geoogst, dat is en blijft het lekkerst. Als ze jong genoeg zijn hoeft u ze niet te schillen; wassen en stoven is erg lekker maar ook rauw in plakjes zijn ze dan lekker (in salades of op een broodje gezond). Herfstrapen moet u, iets groter, wel schillen, de smaak is dan wat minder jong en mild dan in het voorjaar, en ze wordt dan juist wat zoeter van smaak, u eet ze dan vooral in bijvoorbeeld stoofschotels.
Oogsttijd: juni-juli en september-oktober

Rabarber

(rhubarb)

Biologische rabarber

Let op! Rabarber mag u hier na 20 juli niet meer oogsten. Het gehalte aan oxaalzuur is dan te hoog. Rabarber mag u trekken. Oogst alleen bij een plant die nog meer dan 4 of 5 bladeren heeft. Kies de dikste stelen zodat de dunnere nog verder kunnen groeien. Pak deze steel met blad en al vast en trek er aan, een beetje naar beneden buigend, ze komt dan met het verbrede onderste stukje stengel van de plant. De iets zuur smakende stelen worden vooral gebruikt in moes of jam. Vers het lekkerst, maar een paar dagen in de koelkast kan.
Oogsttijd: mei-20 juli

Radijs

(radish)

Biologische radijsjes

Oogst de grootste radijsjes, de kleinere hebben dan weer meer ruimte om nog te groeien. Trek ze met loof en al uit de grond. U kunt ze niet lang bewaren. In een bakje koud water bewaard kunt u er de andere dag nog van genieten.
Oogsttijd: afhankelijk van zaaitijd

Rode Biet

(red beet)

Biologische rode bietjes in hand voor rode bietenveldje

Trek de rode bietjes met 1 beweging uit de grond. Het loof is ook eetbaar, haal het er daarom nog niet af. Haal voor de bereiding van de bietjes het loof er met een draaiende beweging af. Koel en donker bewaren, maar hoe verser hoe lekkerder.
Oogsttijd: juni-oktober

Sla, diverse

(lettuce)

Biologische pluksla

Pluksla vormt geen krop. De smaak is wel vergelijkbaar met gewone kropsla. De buitenste, grootste blaadjes mogen geoogst, de rest laten staan. Lekker voor in salades.
Oogsttijd: gehele oogstseizoen

Snijbiet

(chard)

Biologische snijbiet

Mals eetbaar blad. (lijkt in smaak een kruising op spinazie en andijvie). Ook de stelen kunt u eten. Bladeren van ca. 15-20 cm hoog worden gesneden boven het hart van de plant, zodat de plant kan hergroeien.
Oogsttijd: juni-november

Snijbonen

(string beans)

Biologische Snijbonen

Snijbonen eet u vers, u plukt ze jong en mals, het zijn grote lange vlezige peulen van wel tot 30 centimeter lang en ze zijn wat plat van vorm. Geoogste bonen eet u natuurlijk dezelfde dag, maar u kunt ze ook nog een paar dagen op een koele plaats (koelkast is te koud) bewaren.
Oogsttijd: juli-september

Sperziebonen

(green beans)

Biologische spercieboontjes

Hoe jonger, hoe lekkerder de smaak.  Pluk de boontjes die net niet meer glad zijn, dus ietsjes grover aanvoelen. Scharrel u portie bij elkaar van verschillende planten, dat stimuleert de groei van nieuwe boontjes. Eet de boterboontjes zo snel mogelijk na het plukken anders drogen ze uit. Bewaar ze (niet langer dan) 4 dagen op een koele plaats.
Oogsttijd: juni-oktober.

Suikermaïs

(sweet corn)

Biologische suikermais

Aan de draden die boven de kolf uithangen kunt u zien wanneer de kolven rijp zijn om te plukken. Als deze draden donkerbruin en verdroogd zijn, zijn ze ze rijp. Suikermaïs oogst u net voordat de kolf helemaal rijp is. De korrels zijn al geel maar nog wel zacht. Eet ze vers, dan zijn ze zoeter.
Oogsttijd: augustus-september

Tomaat

(tomatoes)

Biologische tomaten

U kunt de tomaat oogsten wanneer de kleuring is begonnen. Het verder afrijpen kan bij u thuis. Zorg dat u tijdens het plukken de tomatenplanten niet beschadigd. U plukt tomaten door met uw duim op het verdikte stukje van het steeltje te drukken, dan breekt het steeltje af. Eventueel kunt u uiteraard ook een schaartje gebruiken (want zeker bij de grotere vleestomaten wil het breken op het genoemde stukje steel niet altijd lukken).
Oogsttijd: juli-oktober

Tuinbonen

(broad beans)

Biologische tuinbonen

U oogst de jonge onrijpe peulen (want dan zijn de tuinboontjes ook nog klein, jong en het lekkerst). U kunt ze wel een paar dagen bewaren (in de peul uiteraard). U kunt ze ook rauw invriezen.
Oogsttijd: juni-juli

Venkel

(fennel)

Biologische venkel

De knollen kunnen geoogst, 3 maanden na het zaaien, meestal zijn ze dan rond de 250 gram. Het blad mag eerder geoogst worden, zo lang er maar voldoende blad aan de plant blijft.
Oogsttijd: juli-september

Worteltjes

(carrots)

Biologische worteltjes

Duw een spitvork (staat deze er niet, dan kunt u de peterseliewortel nog niet oogsten) naast de rij wortelen recht in de grond, schuin naar boven halen en met de hand trek je de wortelen dan aan het loof uit de grond. Alles wat bij de steek los raakt moet geoogst, dus steek en haal niet te veel wanneer u niet veel nodig hebt. Draai voor een langere houdbaarheid het loof eraf. Zomerworteltjes kunt u dan een paar dagen op een koele donkere plaats bewaren, maar eet ze liever natuurlijk zo vers mogelijk. Oogsttijd: juni-juli

terug naar boven fruit | pluktips >
terug naar boven groente | pluktips >

waar je deze producten allemaal zelf kunt oogsten? >